PĀRTIKAS SENSORĀ NOVĒRTĒŠANA
Mācību stundu skaits 1 grupai: 12
Mācību priekšmets PĀRTIKAS SENSORĀ NOVĒRTĒŠANA
Tēma | Apakštēma | Lektors |
---|---|---|
Sensorā novērtēšana – kvalitātes kontroles sastāvdaļa. | Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas definīcija, pielietošanas iespējas, galvenās atšķirības starp sensoro un organoleptisko vērtēšanu. | Envija Strautniece LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras asoc.profesore, Dr.sc.ing ., Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja eksperts sensorās novērtēšanas jomā. Publikāciju skaits-78 |
Sensorās fizioloģijas pamati. | Garša, oža, redze, tauste, dzirde, jutīguma slieksnis, Praktiska sensoro spēju pārbaude saskaņā ar ISO standartiem. | |
Sensorās vērtēšanas metodes | Diskriminējošās metodes. Raksturojošās metodes. Emocionālās metodes. Praktiska iepazīšanās ar dažādām metodēm un pielietošanu. | |
Sensoros vērtējumus ietekmējošie faktori | Fizikālie apstākļi. Psiholoģiskās kļūdas. | |
Paraugu sagatavošana sensorai novērtēšanai. | Paraugu pasniegšanas temperatūra, trauki, paraugu lielums, paraugu šifri, informācija. | |
Sensorās novērtēšanas organizēšana. | Sensorās testēšanas telpa. Sensorās novērtēšanas laboratorija. Vērtētāji. |