PĀRTIKAS DERĪGUMA ANALĪZE
Mācību stundu skaits 1 grupai: 8
Mācību priekšmets PĀRTIKAS DERĪGUMA ANALĪZE
Tēma | Apakštēma | Lektors |
---|---|---|
Dažādu faktoru ietekme uz pārtikas produktu uzglabāšanas laiku un to bojāšanās |
Pārtikas produktu derīguma termiņš: definīcija, likumdošana. Pārtikas produktu galvenie bojāšanas veidi. Galvenie faktori, kas ietekme pārtikas produktu kvalitātes pasliktināšanas. Mitruma satura regulēšana pārtikas produktos. Pārtikas produktu termo stabilitāte: analīze un kontrole. Augļu un dārzeņu cietības un krāsas fizioloģija. Mailarda reakcija. Galvenie faktori un mehānismi. Lipīdu oksidēšanas. Pašoksidēšanas. Lipīdu oksidēšanas faktori. Lipīdu fermentatīva oksidēšanas. Lipolītieskie fermenti, lipīdi un pārtikas produktu bojāšanas. |
Tatjana Rakčejeva Jeļena Zagorska |
Pārtikas produktu uzglabāšanas laika noteikšana |
Pārtikas produktu uzglabāšanas laika noteikšana. Galvenie faktori, kvalitātes testēšanas rādītāji. Lipīdu oksidēšanas pakāpes analīze. Pārtikas produktu uzglabāšanas laika ekspres testēšanas metodes. Pamatprincipi. Pārtikas produktu uzglabāšanas laika testēšana. Pārtikas produktu nekaitīguma nodrošinājums. Pārtikas produktu uzglabāšanas laika noteikšana. Pārtikas produktu uzglabāšanas laika prognozēšana. |
|
Uzglabāšanas laika ekspres noteikšanas metodes pielietojums | Praktiskais darbs: Pārtikas produktos esošās nevēlamās mikrofloras attīstības iespēju prognozēšana dažādu faktoru ietekmē (aerobie/neaerobie apstākļi, temperatūra, pH u.tml.) izmantojot datorprogrammas. |