Pārtikas piedevas, to funkcionalitāte

Mācību stundu skaits 1 grupai: 6

Mācību priekšmets Pārtikas piedevas, to funkcionalitāte

Tēma Apakštēma Lektors
Piedevu jēdziens, klasifikācija, funkcijas un pievienošanas mērķi. Likumdošana. Piedevu lietošanas iespējams risks un priekšrocības. Pārtikas piedevu lietošanas vispārīgie nosacījumi. Produkta sastāva un kvalitātes nozīme pārtikas piedevu izmantošanā.

Inga Ciproviča LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore, studiju kursu „Pārtikas piedevas”, „Pārtikas piedevu funkcionalitāte” docētāja, Pārtikas un Veterinārā dienesta speciālistu izglītotāja pārtikas piedevu jautājumos, starptautisko projektu eksperte pārtikas drošības jautājumos

Piedevas produktu uzglabāšanas laika palielināšanai. Konservanti, biokonservanti. Antioksidanti. Aizsarggāzes. Biežāk lietoto pārtikas piedevu izvērtējums, alternatīvas to pievienošanai.
Piedevas produktu garšas un krāsas nodrošināšanai Garšas un aromāta pastiprinātāji. Skābuma regulētāji. Saldinātāji. Krāsvielas. Krāsas pastiprinātāji un krāsas noturētāji. Biežāk lietoto pārtikas piedevu izvērtējums, alternatīvas to pievienošanai.
Piedevas konsistences un struktūras nodrošināšanai. Pārtikas piedevas tehnoloģisko procesu vadīšanai. Emulgātori. Stabilizētāji. Biezinātāji. Recinātāji. Irdinātāji. Pretsalipes vielas. Cietinātāji. Dzidrinātāji, putu dzēsēji, u.c. Biežāk lietoto pārtikas piedevu izvērtējums, alternatīvas to pievienošanai.
Jaunākās tendences pārtikas piedevu ražošanā, piedevu izejvielas, drošība Mikrokapsulēšana, mikroorganismi – pārtikas piedevu aktīvo komponentu producētāji. Tehnoloģiskie risinājumi pārtikas piedevu aizstāšanai. Pasaules valstu pieredze pārtikas piedevu lietošanā, riska apzināšanā, valsts loma patērētāju aizsardzībā. Šķiedrvielas un prebiotikas produktu struktūrmehānisko īpašību nodrošināšanai.